donderdag 18 juli 2019

Mont Saint-Michel bezoeken met kinderen

Eind mei gingen we naar Normandië voor een korte get-away met onze kids. We verbleven in het oude centrum van Granville. Later vertel ik jullie meer over wat je daar allemaal kan doen, maar eerst wil ik onze ervaring delen over onze uitstap naar de Mont Saint-Michel. Je kent hem wel, hij is namelijk één van de populairste bezienswaardigheden van Frankrijk. Het was dan ook onmogelijk dat we er zo dichtbij waren en hem niet gingen bezoeken.

Ik had me natuurlijk wel wat voorbereid, want een populaire bestemming, dat betekent veel te veel mensen in te smalle straatjes. Maar hiervoor is er een eenvoudige oplossing, wij bezochten hem 's avonds!

Zonsondergang bij de Mont Saint-Michel

Tip: plan je bezoek 's avonds

Waarschijnlijk wil je op vakantie 's avonds rustig een boek lezen of een gezelschapsspelletje spelen, maar je kan natuurlijk ook de Mont Saint-Michel bezoeken.

Als je je niet als een sardientje in een blik wil voelen dan moet je zeker niet overdag gaan. Om de drukte te vermijden bezoek je hem best voor 10 uur 's ochtends of na 7 uur 's avonds. Je hebt dan wel bijna de hele site voor jou alleen, het enige nadeel is dat je de abdij nog niet kan bezoeken omdat die enkel open is tussen 9:30 en 19:00 uur (afhankelijk van het seizoen).

Wij kwam rond 20 uur aan op de parking, dicht bij de shuttle dienst (inbegrepen in de parkingprijs) en een kwartiertje later stonden we al aan de ingangspoort. Ondenkbaar als je rond pakweg 11 uur de parking komt opgereden. 

Een leuk extraatje door extra vroeg of laat te arriveren: je kan mooie foto's nemen zonder dat er één of andere toerist je photobombt.

Mont Saint-Michel

Mont Saint-Michel

Mont Saint-Michel

Mont Saint-Michel

Praktisch

Op 2,5 km ligt een gigantische betalende parking, met in het midden een breed wandelpad richting de Mont Saint-Michel. Vlak voor de hotelzone is de opstapplaats voor de gratis shuttle en kan je een kijkje nemen in het toeristeninformatiecentrum. Om naar de Mont te gaan heb je dus 2 opties, ofwel kies je ervoor om de 2,5 km te wandelen ofwel neem je de gratis pendelbus. Aangezien wij overdag al heel wat hadden afgewandeld  in Granville kozen we ervoor om de shuttle te nemen, tot grote vreugde van de kids :-) Terugkeren deden we op dezelfde manier.

Binnenin

Eenmaal aangekomen stap je de grote poort binnen en waan je je opeens in de Middeleeuwen (mede dankzij de weinige toeristen op dat moment). Ik denk persoonlijk dat je dat gevoel nooit kan hebben als je overdag tussen al die mensen loopt.

Wij namen eerst de centrale hoofdstraat naar boven (richting de abdij). Via deze weg passeer je de - hoofdzakelijk te prijzige - winkeltjes en restaurants. Bovenaan kan je dan terugkeren via de zijkant en heb je prachtig uitzicht op de baai.

De smalle hobbelige straten en steegjes en de vele trappen zijn een waar speelparadijs voor een kind. We hadden dan ook geen moeite om er met de onze rond te dwalen.

Zoals je leest is de Mont Saint-Michel amper tot niet toegankelijk met een wandelwagen/buggy. Een draagdoek/-zak is de beste oplossing in dit geval.

Nog een extra tip: als de abdij gesloten is, is er bovenaan geen toilet aanwezig. Beneden aan de ingang is er openbaar toilet, maar die was blijkbaar ook net gesloten. Ergens halverwege de hoofdstraat zijn er wel 2 - niet-zo-propere- toiletten. En zo kwam het dus dat we 2 x de Mont Saint-Michel mochten beklimmen want toen we éénmaal boven waren, moesten onze beide kids opeens naar het toilet :-D

Mont Saint-Michel


Mont Saint-Michel

Met de auto naar de Mont Saint-Michel?

De grote fout die wij gemaakt hebben, is de GPS volgen en die stuurde ons duidelijk niet langs de 'mooiste' route waarbij je zicht hebt op de Mont Saint-Michel. Dus volg zoveel mogelijk de wegbewijzering. We volgden die route dan maar in het terugkeren. En hoe mooi was die zeg? We hadden net het geluk om één van de mooiste zonsondergangen ooit te aanschouwen en dat met de Mont Saint-Michel erbij, echt top!

Mont Saint-Michel

Picknicken met zicht op de Mont Saint-Michel?

Aangezien we veel tijd hadden zochten we in het doorrijden een leuk strand op om te picknicken met zicht op de Mont Saint-Michel. Vlakbij Genêts heb je aan het strand een parking (48°41'17.6"N 1°29'50.8"W). Vanaf daar moet je nog een klein stukje wandelen en dan kom je op een groot strand (afhankelijk van de getijde natuurlijk). Vanaf daar is het nog een 40-tal minuten rijden.

Mont Saint-Michel

Mont Saint-Michel

Mits een beetje aanpassing is een bezoekje aan de Mont Saint-Michel perfect doenbaar met kids. Voor mij was het perfect om hem 's avonds te bezoeken. We keren sowieso nog een keertje terug als ze wat ouder zijn, want de abdij staat natuurlijk ook nog op onze bucketlist ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten