zondag 10 maart 2019

Maak eens zelf je koffiekoeken

Vorige week vierde onze oudste zoon zijn verjaardag. Al 7 jaar mag ik mezelf trots de mama noemen van een lieve, zelfstandige en soms verlegen jongen.

Ik durf al graag eens iets 'anders' doen, dus besloten we om het familiefeestje met taart in de namiddag over te slaan en ze dit jaar uit te nodigen voor een (héél) uitgebreide verjaardagsbrunch.

Verjaardagsbrunch

Aangezien ik ook alles graag zelf maak, waagde ik me deze keer aan artisanale koffiekoekjes. Chocoladekoekjes, lange rozijnenkoekjes (ook wel lange suisse genoemd) en ronde rozijnenkoekjes leken mij een perfecte keuze om van start te gaan. En voor je begint te twijfelen, het is helemaal niet zo moeilijk als je zou denken!

Ingrediënten voor ± 25 (kleine) koffiekoekjes

 • 3 pakken bladerdeeg (rond of rechthoekig)
 • vanillepudding (gemaakt van een zakje Imperial vanille puddingpoeder)
 • 100 gr. rozijnen
 • 50 gr. (dunne) chocolade
 • 1 eierdooier

Hoe maak je deze heerlijke koffiekoekjes?

 1. Indien je de vanillepudding zelf maakt, laat hem volledig afkoelen.
 2. Laat de rozijnen 30 minuten weken in water.
 3. Warm de oven voor op 200°C.
 4. Als je een ronde bladerdeeg hebt gekocht, maak dan van 2 ronde eerst een rechthoek.
 5. En nu het echte werk: verdeel de vanillepudding over de 3 bladerdegen (waarvan 2 een rechthoek zijn).
  • Voor de lange rozijnenkoek: verdeel de helft van de rozijnen over een rechthoekige bladerdeeg en plooi in 3 (de 2 buitenste zijdes naar binnen). Snij in rechthoekjes van 4 cm.
  • Voor de ronde rozijnenkoek: verdeel de andere helft van de rozijnen over een ronde bladerdeeg en rol dit op. Snij in rondjes van 1,5 cm dik.
  • Voor de chocoladekoek: leg in het midden van de resterende rechthoekige bladerdeeg de in stukjes gebroken chocolade en plooi in 3 (de 2 buitenste zijdes naar binnen). Snij in rechthoekjes van 4 cm.
 6. Leg alles op een bakplaat, bestrijk ze met de losgeklopte eierdooier en zet dit in de oven voor 15 à 20 min. (afhankelijk van je oven).
 7. Eens uit de oven laat je ze afkoelen. Optioneel kan je op de lange en ronde rozijnenkoeken nog wat glazuur doen.

Zelf koffiekoeken maken

Zelf koffiekoeken maken

Zelf koffiekoeken maken - Ronde rozijnenkoek

Zelf koffiekoeken maken - Lange rozijnenkoek - Chocoladekoek

Hieronder kan je watertanden bij het eindresultaat ;-) Naast de koffiekoeken had ik nog heel wat ander lekkers klaargemaakt: brie met honing en walnoten, zelfgemaakte quiche van bloemkool/broccoli/gerookte zalm, zelfgemaakte granola met fruitsalade aangevuld met verse pistoletjes en brood van de plaatselijke bakker.

Verjaardagsbrunch

Verjaardagsbrunch

En natuurlijk mocht ook dit jaar een verjaardagstaart niet ontbreken op het feest. De jarige mocht kiezen, dus werd het deze keer een echte Ninjago-taart.

Ninjago-taart

Ninjago-taart

Geen opmerkingen:

Een reactie posten