maandag 3 september 2018

Alles wat je moet weten over een uitstap naar Mer de Glace

Verblijf je in de buurt van Chamonix, dan staat een bezoek aan Mer de Glace automatisch op je planning.

De op één na langste gletsjer van de Alpen is te bereiken via een idyllisch rood treintje dat vertrekt in het oude station van Chamonix. Het treintje brengt je in een 20-tal minuten langs prachtige vergezichten naar een hoogte van 1913 meter. Eens boven heb je een adembenemend zicht op de indrukwekkende gletsjer.

Wandelen Mer de Glace

Het rode treintje

Het schattige rode treintje spreekt al tot verbeelding terwijl het nog op jou staat te wachten in het station. Probeer als één van de eerste op te stappen en zoek een plaatsje vlak naast de machinist. Zo kan je genieten van het prachtige uitzicht naast je maar ook de ervaring opdoen zoals alleen de machinist dat kan. Lukt het jou niet om daar een plaatsje te bemachtigen, zoek dan een zitje aan de linkerkant van de trein want dan zie je de indrukwekkendste panorama's.

Mer de Glace

Gare du Montenvers

Uitzicht op weg naar Mer de Glace

Wandelen

Kinderen en wandelen gaan soms niet goed samen. Sem en Jasper kunnen nogal snel klagen als het te saai wordt. Laat ik 1 ding zeggen: wandelen nabij Mer de Glace is allesbehalve saai! 
Wij waren niet van plan om echt te gaan wandelen maar we wilden toch een klein stukje van het pad ontdekken om erna gewoon terug te keren. Je kent dat wel, gewoon eventjes de sfeer opsnuiven. We daalden af richting de ijsgrot en voor we het wisten waren we al halverwege. Het pad ging steil naar beneden waardoor terugkeren lastiger zou zijn dan verder gaan. We besloten om helemaal tot aan de gondels te wandelen om zo terug naar boven te gaan. Voor Sem was dit nog een extra stimulans in het avontuur ;-) Voor Jasper was het traject misschien toch iets te ruig dus hebben we hem halverwege de wandeling in de draagzak gestoken.

Mer de Glace

Mer de Glace

Mer de Glace

Mer de Glace

De ijsgrot

De ijsgrot is nog steeds te bezoeken. Een paar jaar geleden was de ingang van de grot gelegen aan het eindstation van de gondels. Helaas smelt deze door de klimaatopwarming aan een recordtempo en moet je tegenwoordig nog meer dan 400 treden afdalen om de ingang te bereiken. Wij waren eerlijk gezegd al redelijk vermoeid van onze onvoorziene wandeling dus de ijsgrot en zijn 400 treden hebben we wijselijk overgeslagen. Maar toch veel respect voor die vele mama's en papa's die het wel aandurfden met kinderen aan de hand en/of in de draagzak!

Achteraf las ik ook dat de grot ook niet zo spectaculair is en dat je er heel snel door bent gewandeld. Je zal dus zelf moeten afwegen of je de trip maakt. Eventueel kan je kiezen voor de gondels naar beneden + de treden in plaats van de wandeling die wij (onbewust) gekozen hebben.

IJsgrot Mer de Glace

De prijs

De prijs is het enige minpunt aan dit hele avontuur. Je moet er wel heel wat centjes voor neerleggen, maar het is het allemaal meer dan waard. Een volwassene betaalt 32,50 euro en kinderen vanaf 5 jaar leggen 27,60 euro neer. Maar voor dit alles krijg je een heen-en-terug treinkaartje, een bezoek aan de ijsgrot en toegang tot de gondels. En natuurlijk heb je er ook heel wat wandelingen.

Eten en drinken

Als je net zoals ons zonder eten en drinken het treintje opstapt, heb geen zorgen :-) Er is een hotel/restaurant aan de ene kant van het spoor en aan de andere kant vind je een bistro waar je iets kleins kan eten.

Fotogeniek tot en met

Tip: zorg dat je met een opgeladen batterij van je fotocamera het treintje opstapt want elke stap die je zet, brengt een ander uitzicht met zich mee! ;-) Hieronder nog een paar laatste kiekjes want het is moeilijk kiezen tussen de vele foto's die ik heb gemaakt :-)

Mer de Glace

Mer de Glace

Mer de Glace

Mer de Glace

Mer de Glace

Geen opmerkingen:

Een reactie posten