dinsdag 26 december 2017

Feestelijke hapjes

Op oudejaarsavond worden we verwacht bij vrienden en dat MET enkele hapjes :-) Iedereen maakt iets lekkers, zo is er niemand die uit de boot valt met 'te veel' werk en is er voor iedereen iets verrassend op het bord.

Lekkere hapjes maken is één ding, maar ze veilig vervoeren naar de feestlocatie is iets anders. Daarom heb ik 3 feestelijke hapjes uitgetest die je op voorhand kan maken en die je gemakkelijk kan vervoeren naar de feestlocatie om ze daar af te werken.

Broccolisoepje met garnalen en bieslook

Een soepje als aperitiefhapje is altijd lekker. Zo simpel, maar door er iets extra aan toe te voegen maak je het nog eens extra feestelijk. Voor dit recept maak ik een grote kom soep, de overschot kan je dan invriezen. Want je kan nooit genoeg soep in je diepvries hebben ;-)

Broccolisoepje met garnalen en bieslook
Ingrediënten

  • 2 broccoli's
  • 2 ajuinen
  • 2,5 liter water + 5 bouillonblokjes
  • 2 eetl. kruidenkaas
  • peper en zout
  • garnalen
  • bieslook

Hoe maak je dit lekker soepje?

  1. Snij de broccoli in roosjes en snij de ajuin in niet al te kleine stukjes. Doe ze in een grote pan en voeg het water en de bouillonblokjes toe. Kook de groenten tot ze gaar zijn. 
  2. Voeg de kruidenkaas toe en mix alles tot je een fijne soep krijgt. Kruid naar smaak met peper en zout
  3. Giet de soep in kleine soepkommetjes of glaasjes. 
  4. Doe er vlak voor het opdienen wat garnaaltjes bij en leg er 2 sprietjes bieslook in.

Komkommersalsa met zalmmousse

Maak eens zelf je zalmmousse. Het is niet zo moeilijk en veel lekkerder dan de kant-en-klare versies. Combineer met een frisse groente in een glaasje en hup je hebt een feestelijk hapje.

Komkommersalsa met zalmmouse
Ingrediënten (8 glaasjes)

  • halve komkommer
  • halve rode ajuin
  • 1 eetl. olijfolie
  • 1 eetl. appelazijn
  • peper en zout
  • 150 gr. gerookte zalm
  • 150 gr. ricotta
  • 2 kfl. gedroogde dille

Hoe maak je dit hapje?

  1. Snij de komkommer en de rode ajuin heel fijn en doe er de olijfolie en appelazijn bij.
  2. Snipper de gerookte zalm fijn en voeg ze samen met de ricotta in een blender. Mix alles tot je een mousse bekomt. Er mogen nog wat stukjes in zitten. Kruidt met peper en zout en meng er de dille onder. Doe de zalmmousse in een spuitzak.
  3. Vul de glaasjes voor de helft met de komkommersalsa en spuit er een toefje zalmmousse op.

Torentje van peperkoek, gekarameliseerde appel en wildpaté

Paté tijdens de feestdagen is een klassieker. Meestal gewoon op een toastje gegeven, maar deze versie met peperkoek en appel maakt het op slag een stuk feestelijker.

Torentje van peperkoek, gekarameliseerde appel en wildpaté

Ingrediënten (8 torentjes)

  • 4 sneetjes peperkoek
  • 150 gr. wildpaté (1 cm dik)
  • halve appel
  • 2 eetl. suiker
  • 1 eetl. (geurloos) kokosvet
  • veenbessenconfituur
  • ronde uitsteekvorm met een diameter van 3 cm

Hoe maak je lekkere hapje?

  1. Steek 8 rondjes uit de peperkoek en de paté.
  2. Verwijder het klokhuis van de appel en snij deze in schijven van 0,5 cm. Steek ook uit de appel 8 rondjes.
  3. Doe de suiker in een diep bord en leg er de appelrondjes in. Draai ze een paar keer om tot ze langs beide zijden helemaal bedekt zijn met de suiker.
  4. Warm het kokosvet op in een pan en doe er de gesuikerde appelrondjes in. Bak ze eventjes tot ze karameliseren en leg ze vervolgens op een bord.
  5. Voor de torentjes begin je met een schijfje peperkoek. Leg daarop een gebakken appeltje en een rondje paté. Werk af met een klein beetje veenbessenconfituur.


Deze hapjes kan je perfect op voorhand maken en veilig vervoeren naar de feestlocatie om ze daar af te werken.

VOOR

Hapjes meenemen naar de feestlocatie

NA

Hapjes om mee te nemen naar de feestlocatie



Geen opmerkingen:

Een reactie posten