donderdag 19 oktober 2017

Weekendje weg naar de Champagnestreek - Deel 1

Vergezicht Champagnestreek

1 à 2 keer per jaar gaan Frederik en ik op weekend zonder kids. Gewoon om even weg te zijn van het drukke gezinsleven. Lees: eens op het gemak een stad of streek verkennen zonder zagende kindjes aan ons been of even op het gemak ontbijten zonder dat je tussen elke hap wordt onderbroken door luidruchtige kinderen :-)

Meestal beperken we ons tot België of het zuiden van Nederland maar dit jaar werd ik 30 en mocht het dus al eens wat meer zijn :-) Ik wou al langer de Champagnestreek verkennen want ik kende die alleen nog maar van de doorreis naar het zuiden van Frankrijk. We maakten er direct een lang weekend van zodat we een mini-roadtrip konden maken.

Champagne proeven

Onze eerste stop moest natuurlijk een champagnehuis zijn. Na een tip van de schoonpapa kwamen we na een vlotte maar regenachtige rit aan bij Champagnehuis René Fresne. Het geluk was aan onze zijde, we kwamen zonder reservatie aan maar er was net een groep Vlamingen aan het proeven dus we konden vlotjes aansluiten. En wat hebben die eerste bubbels gesmaakt! Na amper een halfuur was onze koffer al half geladen!

Champagnehuis René Fresne

Als je tegen mij Frankrijk zegt, dan denk ik onmiddellijk aan zalig en gezellig picknicken. Helaas zat het weer niet echt mee - het regende al de hele voormiddag - dus werd het kruimels maken in de auto.

Route touristique du Champagne

Nadien kon de roadtrip echt van start gaan. We volgden de gekende bordjes van "Route touristique du Champagne" richting Épernay en die brachten ons langs prachtige vergezichten en mooie dorpjes.

Route touristique du Champagne

Champagnestreek verkennen

Vergezicht Champagnestreek

Champagnehuis Mercier

Éénmaal aangekomen in Épernay reden we onmiddellijk door naar Mercier. We hadden ons laten vertellen dat je daar moet zijn voor de indrukwekkende rondleiding, dus we kwamen toe met hoge verwachtingen. Zaterdagnamiddag is het drukste moment dus ik zou wel aanraden om dit bezoek in de voormiddag te plannen.

Na aankoop van ons ticket mochten we een (Nederlandstalige) audio-guide gaan halen waarmee we alles te weten kwamen over de geschiedenis van Mercier.

Champagnehuis Mercier

Dan was het tijd om de champagnekelder te bezoeken. De lift - die 30 meter naar beneden gaat - is al een attractie op zich. Terwijl je langzaam afdaalt waan je je in de Efteling. Eens beneden zochten we een plaatsje in het treintje en maakten we een ritje door een wirwar van gangen. Een ritje is misschien niet het juiste woord als je weet dat deze ondergrondse gangen 18 km lang zijn en zich volledig onder de Avenue De Champagne bevinden.

Kelder Mercier

Kelder Mercier

Als afsluiter kregen we natuurlijk nog een glaasje aangeboden. Dit bezoek is een echte aanrader!

Champagne van Mercier proeven

Time flies when you are having fun en voor we het wisten was het al 17 uur, dus werd het tijd om onze chambre d'hôtes op te zoeken. We verbleven in Villa Louis Victor, gelegen in Dizy, op amper 3 km van Épernay. Over onze verblijfplaatsen tijdens dit weekendje weg kan je hier meer lezen.

Zonsondergang bij Hautvillers

Tegen de avond was het zowaar helemaal opgeklaard dus trokken we nog naar het hoger gelegen Hautvillers, het geboortedorp van de beroemde Dom Pérignon. Bij de ondergaande zon deden we een wandeling in en rond het gezellige dorp met een prachtig zicht op de vele velden. Een romantische afsluiter van de eerste dag.

Hautvillers

Vergezicht Champagnestreek

Avondlicht bij Hautvillers

Meer weten over het vervolg van onze trip? Lees deel 2 hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten